فرهاد خداویردی زاده

مدیرIT

طراح وب سایت وردپرسی

سئوکار وب سایت

برنامه نویس هوش مصنوعی و پردازش داده

طراحی با جنگو

فرهاد خداویردی زاده

مدیرIT

طراح وب سایت وردپرسی

سئوکار وب سایت

برنامه نویس هوش مصنوعی و پردازش داده

طراحی با جنگو

نوشته های بلاگ

پیمایش در فهرست‌ها

۱۴۰۳-۰۹-۰۱ داستان

**داستان کوتاه: پیمایش در فهرست‌ها**

آراد به خانه برگشته بود و هنوز درگیر یادگیری حلقه‌ها بود. او با خود فکر می‌کرد: «حالا که یاد گرفتم چطور یک کار رو تکرار کنم، می‌خوام از این حلقه‌ها برای پیمایش در فهرست‌ها استفاده کنم. به نظرم این خیلی جالب میاد، چون می‌تونم کارهایی مثل پیدا کردن بزرگ‌ترین عدد یا تغییر مقادیر در فهرست‌ها رو با این حلقه‌ها انجام بدم.»

صبح روز بعد، سینا دوباره به دیدار آراد آمد. آراد با هیجان گفت: «سینا، من می‌خواهم از حلقه‌ها برای پیمایش در فهرست‌ها استفاده کنم. می‌تونی کمک کنی؟»

سینا لبخندی زد و گفت: «حتماً! پیمایش در فهرست‌ها یکی از بهترین کاربردهای حلقه‌هاست. این کار به تو این امکان رو می‌ده که به هر عنصر از یک فهرست دسترسی پیدا کنی و هر عملیاتی که می‌خوای روش انجام بدی.»

آراد با اشتیاق گفت: «خیلی خوبه! پس چطور می‌تونم از حلقه برای پیمایش در فهرست استفاده کنم؟»

سینا شروع به توضیح داد: «بذار یه مثال بزنم. فرض کن که یک فهرست از اسامی داریم و می‌خواهیم به هر اسم دسترسی پیدا کنیم و یک پیام برای هر کدوم چاپ کنیم.»

سینا کد زیر را نشان داد:

“`python
names = [“آراد”, “سینا”, “امید”, “رها”]

for name in names:
print(“سلام، ” + name + “!”)
“`

آراد وقتی کد را اجرا کرد، صفحه پر شد از این پیام‌ها:

“`
سلام، آراد!
سلام، سینا!
سلام، امید!
سلام، رها!
“`

آراد گفت: «واو! این خیلی عالیه! پس حلقه `for` به من این امکان رو می‌ده که یکی یکی به همه عناصر فهرست دسترسی پیدا کنم و برای هر کدوم عملی انجام بدم. حالا اگه بخوام مقادیر درون فهرست رو تغییر بدم چی؟»

سینا با لبخند گفت: «اگه بخوای مقادیر فهرست رو تغییر بدی، می‌تونی از همین حلقه‌ها استفاده کنی. مثلاً فرض کن که می‌خواهی تمام اعداد موجود در یک فهرست رو دو برابر کنی.»

آراد شروع به تایپ کرد:

“`python
numbers = [1, 2, 3, 4, 5]

for i in range(len(numbers)):
numbers[i] = numbers[i] * 2

print(numbers)
“`

نتیجه به این صورت روی صفحه ظاهر شد:

“`
[۲, ۴, ۶, ۸, ۱۰]
“`

آراد با شگفتی گفت: «واو! حالا مقادیر فهرست دو برابر شدن. پس من می‌تونم با استفاده از حلقه‌ها، مقادیر داخل فهرست‌ها رو تغییر بدم.»

سینا تایید کرد و گفت: «درست همینطور! حلقه‌ها اجازه می‌دن که از هر عنصر فهرست استفاده کنی و عملیات‌های مختلفی رو روی اون‌ها انجام بدی. علاوه بر این، اگه بخوای فقط فهرست رو بررسی کنی و تغییرش ندی، می‌تونی به راحتی از حلقه `for` استفاده کنی.»

آراد گفت: «حالا اگر بخوام فقط اعدادی رو که بزرگتر از ۵ هستند پیدا کنم و چاپ کنم چی؟»

سینا پاسخ داد: «اینجا می‌تونی از دستور `if` داخل حلقه استفاده کنی. با استفاده از `if` می‌تونی هر عنصری رو که شرایط خاصی رو داشته باشه پیدا کنی.»

آراد تایپ کرد:

“`python
numbers = [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9]

for number in numbers:
if number > 5:
print(number)
“`

نتیجه به این صورت ظاهر شد:

“`
6
7
8
9
“`

آراد گفت: «خیلی خوب! حالا فهمیدم که می‌تونم از حلقه‌ها نه تنها برای پیمایش در فهرست‌ها، بلکه برای انجام عملیات شرطی هم استفاده کنم.»

سینا با رضایت گفت: «آفرین آراد! حالا می‌تونی از حلقه‌ها برای انجام کارهای پیچیده‌تری روی فهرست‌ها استفاده کنی. مثلاً می‌تونی فهرستی از اعداد رو بررسی کنی و بزرگ‌ترین یا کوچک‌ترین عدد رو پیدا کنی.»

آراد با هیجان گفت: «آره، می‌خوام همین کار رو امتحان کنم!»

او کد زیر را نوشت تا بزرگ‌ترین عدد از فهرست را پیدا کند:

“`python
numbers = [12, 45, 67, 23, 89, 34]
max_number = numbers[0]

for number in numbers:
if number > max_number:
max_number = number

print(“بزرگ‌ترین عدد در فهرست:”, max_number)
“`

نتیجه به این صورت نمایش داده شد:

“`
بزرگ‌ترین عدد در فهرست: ۸۹
“`

آراد خوشحال گفت: «بزرگ‌ترین عدد رو پیدا کردم! حالا می‌دونم چطور می‌شه از حلقه‌ها برای پیمایش و تغییر داده‌ها در فهرست‌ها استفاده کرد.»

سینا گفت: «دقیقاً! حلقه‌ها ابزارهای قدرتمندی هستند که می‌تونی برای حل مسائل مختلف از اون‌ها استفاده کنی. با استفاده از حلقه‌ها، هر نوع داده‌ای رو می‌تونی بررسی کنی و به راحتی اون رو تغییر بدی.»

آراد با اعتماد به نفس گفت: «ممنون سینا! حالا می‌تونم به راحتی فهرست‌ها رو پیمایش کنم، مقادیرشون رو تغییر بدم و کارهای پیچیده‌تری رو انجام بدم.»