کتابخانههای جادویی
### داستان هفدهم: کتابخانههای جادویی
آراد که حالا با توابع و دیکشنریها آشنا شده بود، تصمیم گرفت پروژههای پیچیدهتری را شروع کند. اما با چالشهای جدیدی روبرو شد و به سینا پیام داد: «سینا، بعضی وقتها حس میکنم دارم چرخ رو دوباره اختراع میکنم! آیا راهی هست که بتونم کارهای پیچیده رو بدون نوشتن همه چیز از اول انجام بدم؟»
سینا لبخندی زد و جواب داد: «آره، آراد! دنیای برنامهنویسی پر از ابزارهای آمادهای هست که بهشون “ماژول” و “کتابخانه” میگیم. این کتابخانهها مجموعهای از توابع و کلاسهای آماده رو در اختیارت میذارن که میتونی در برنامههات استفاده کنی. اینطوری لازم نیست هر بار همه چیز رو از اول بنویسی.»
آراد پرسید: «مثلاً چه کارهایی میتونم با این کتابخانهها انجام بدم؟»
سینا ادامه داد: «برای هر کاری که فکرش رو بکنی، کتابخانههای جادویی وجود داره! مثلاً میتونی از کتابخانههایی برای کار با تاریخ و زمان، محاسبات ریاضی پیچیده، ساختن رابطهای گرافیکی، دسترسی به اینترنت و حتی هوش مصنوعی استفاده کنی. برای استفاده از این کتابخانهها، کافیه اونها رو به برنامهت وارد کنی.»
سینا برای آراد یک مثال ساده با کتابخانهی معروف `math` که توابع ریاضی مختلفی رو ارائه میده، نوشت:
“`python
import math
عدد = 16
جذر = math.sqrt(عدد)
print(“جذر عدد ۱۶:”, جذر)
“`
آراد کد را اجرا کرد و خروجی به شکل زیر بود:
“`
جذر عدد ۱۶: ۴.۰
“`
آراد با هیجان گفت: «وای! پس میتونم به راحتی با استفاده از این کتابخانهها توابع آماده رو فراخوانی کنم!»
سینا توضیح داد: «دقیقاً! با استفاده از دستور `import`، میتونی هر کتابخانهای که نیاز داری رو وارد کنی. حتی میتونی از بخشهای خاصی از اون کتابخانه هم استفاده کنی. مثلاً اگر فقط به تابع `sqrt` نیاز داری، میتونی به این شکل اون رو وارد کنی و استفاده کنی:»
“`python
from math import sqrt
عدد = 25
print(“جذر عدد ۲۵:”, sqrt(عدد))
“`
آراد کد جدید را امتحان کرد و دید که به خوبی کار میکند. او پرسید: «پس برای هر کاری یه کتابخانه هست؟»
سینا پاسخ داد: «بیشتر مواقع، بله! مثلاً برای کار با تاریخ و زمان میتونی از `datetime` استفاده کنی، یا برای تولید اعداد تصادفی از `random`. این ابزارها بهت کمک میکنن کارها رو سریعتر و راحتتر انجام بدی.»
آراد مثال دیگری برای کار با تاریخ و زمان را امتحان کرد:
“`python
import datetime
زمان_کنونی = datetime.datetime.now()
print(“زمان و تاریخ فعلی:”, زمان_کنونی)
“`
نتیجه به شکل زیر بود:
“`
زمان و تاریخ فعلی: ۲۰۲۴-۱۱-۱۱ ۱۲:۴۵:۳۰.۱۲۳۴۵۶
“`
آراد با شگفتی گفت: «چقدر خوبه که میتونم بدون نوشتن کدهای پیچیده، از این ابزارهای آماده استفاده کنم!»
سینا تایید کرد: «آفرین آراد! با استفاده از کتابخانهها و ماژولها میتونی در وقت و انرژی صرفهجویی کنی و تمرکز بیشتری روی بخشهای اصلی برنامهت داشته باشی. دنیای کتابخانههای جادویی در برنامهنویسی بینهایت بزرگ و متنوعه و میتونه بهت کمک کنه پروژههای فوقالعادهای بسازی.»
آراد با لبخند گفت: «ممنون سینا! حالا میدونم که چطور از کتابخانههای جادویی استفاده کنم و برنامههام رو حرفهایتر و قدرتمندتر کنم.»